415 88 630
  Min rhododendronside
Ole Jonny Larsen
  • Hjem
    • Ekspedisjoner
    • Rhodogjengen
    • English information
  • Bøker
  • Artikler
  • Vår hage
  • Plantesalg
  • Kontakt

Tidligere utgitte bøker

Jeg har siden 2008 gitt ut fem egne bøker og redigert en for Den norske Rhododendronforening. Begge de to første er resultat av artikler jeg tidligere har skrevet om samme emne som så senere har blitt utvida til egne bøker. Dessverre er begge nå utsolgt fra forlaget, men de kan kjøpes som PDF-fil. Skarbøvika på 60-tallet begynte som en ukentlig serie i ei lokalavis i Ålesund. Tekstene ble senere samla i bokform. Boka Min rhododendronhage var min ide, men uten bidrag fra hageeierne og Den norske Rhododendronforening hadde den aldri blitt realisert. Boka om storblada rhododendron i Norge kom ut i august 2017. Den kan kjøpes direkte fra meg. 

Plantejakt

Picture

Jeg har i årene mellom 2010 og 2016 deltatt i tre plantejakt-ekspedisjoner til provinsene Yunnan og Sichuan i Kina, først og fremst på jakt etter å få oppleve Rhododendron i naturen. I denne boka drøfter jeg de internasjonale reglene for plantejakt og forteller om mine egne erfaringer som plantejeger. 

Boka er på 282 sider, i stort format, med stiv innbinding og med nesten 500 bilder. De fleste er av rhododendron, men det er også bilder av andre planter, landskap og lokale folk. Utgivelsen er støttet av Det faglitterære fond. Boka er gitt ut på Lapponicum forlag. Den koster nå 100 kr + porto.


De store plantejegerne

Picture

Hageplantene har en historie og de har et hjemland. De har også en oppdager som en gang hentet dem fra voksestedet og fraktet dem til Europa. Disse såkalte plantejegerne har også sine historier. De går hundrevis av år bakover og har kapitler om slitt  og savn, entusiasme og berømmelse, dramatikk og død. Plantejegerne er ukjente for de aller fleste, men planter som de brakte hjem finnes i hver eneste hage i Norge og andre vestlige land. I denne boka får du historiene om de store plantejegerne, for første gang på et nordisk språk.

De store plantejegerne er på 280 sider og rikt illustrert med historiske bilder. Den er utsolgt fra forlaget, men interesserte kan få kjøpe en PDF-versjon for 100 kr.



Rhododendron i Norge

Picture

Interessen for rhododendronarter er økende i Norge, mye takket være etableringa av Den norske Rhododendronforening i 1977. Mange har begynt å bygge opp egne samlinger, entusiaster utfordrer grensene og det har vist seg svært mange arter man trodde var uaktuelle likevel kan dyrkes i vårt land. Denne boka er et forsøk å oppsummere erfaringene for kultur av rhododendronarter i Norge gjennom de siste tiåra. Den er også ment som inspirasjon for alle som vil være med på å utvide kunnskapen om hvilke arter vi kan dyrke videre. Boka presenterer over 400 arter med bilde av alle.

Denne versjonen av Rhododendron i Norge er utsolgt fra forlaget, men en ny versjon er i salg nå.

Min rhododenronhage (red.)

Picture

Min rhododendronhage er gitt ut av Den norske Rhododendronforening i 2014. 29 hageeiere har deltatt i arbeidet og skrevet et kapittel hver om sin egen hage. Rhododendron kan dyrkes over det meste av landet, og det gjenspeiles også godt i boka. Den beskriver hager i alle landsdeler, fra øyer i Oslofjorden via det indre Østlandet og helt nord til Tromsø. Her er mange fine samlinger og dyktige hageeiere med gode kunnskaper om rhododendrondyrking representert. Boka er redigert av Ole Jonny Larsen. Den er dessverre utsolgt.




Storblada rhododendron i Norge

Picture





Ny bok om storblada rhododendron i Norge! (utgitt august 2017)
 
Boka beskriver alle de storblada artene i under-seksjonene Falconera og Grandia med vekt på hvordan en kan skille dem fra hverandre, også når de ikke blomstrer. Her er også tips om dyrking og opplysninger om innkjøp. Hver Grandia- og Falconera-art er vurdert med hensyn til hageverdi i Norge, og flere bilder ledsager beskrivelsen av hver art.  En del storblada hybrider er også omtalt, samt 25 andre rhododendronarter med store blad. Så langt det har latt seg gjøre, er bilda tatt i norske hager.
 
Pris: 100 kr + porto




Skarbøvika på 60-tallet 

Picture

Skarbøvika på 60-tallet er en samling korte tekster om situasjoner og opplevelser fra dagliglivet sett med en ung gutts øyne. Tekstene har gått som ukentlig serie i lokalavisa Nytt i Uka i Ålesund i mer enn tre år. Fortellingene er illustrert med gamle bilder fra bydelen Skarbøvika i Ålesund.

Skarbøvika på 60-tallet finnes i PDF-utgave. Den kan laste ned gratis her.

Andre bøker

Picture
Joseph Dalton Hooker:
"The Rhododendrons of Sikkim-Himalaya"


Dette er en virkelig klassiker som kom ut i 1849. Det var denne boka som først åpnet øynene på vestlige botanikere for hvilken rikdom floraen i Himalaya inneholdt. Boka på bildet er en førsteutgave med håndkollorerte tegninger. Jeg har avfotografert hele boka. Du kan "bla" gjennom den her:


Se avfotografering av boka her.
Picture

Gunnar Hiorth: 
"All verdens trær i norsk jord"


Da Hiorth ga ut denne boka i 1956, var han langt forut for sin tid med å prøve ut sjeldne busker og trær i Norge. Den har hatt kultstatus blant plantesamlere, men har vært omtrent umulig å få tak i.  Det er ikke bilder i boka, men det Hiorth skriver om sine erfaringer, er vel verdt å lese og har gyldighet også i dag. Her kan du laste ned hele boka gratis, med velvillig tillatelse fra familien.

PDF- fil med All verdens trær i norsk jord finner du her.  (Tar noen minutter å laste ned.)
Les også min artikkel om Gunnar Hiorth.




Picture

               Tue Jørgensens katalog
                     Tue Jørgensen drev i mange år en planteskole i Danmark der han spsialiserte seg på rhododendronarter. Han                             laget  en meget grundig katalog der hver enkelt art ble beskrevet og vurdert. Katalogen er fra 1988, men innholdet 
                     har forsatt gyldighet. Jeg har oppgradert teksten til dagens systematikk og dessuten lagt til et bilde for hver enkelt 
                     art. Katalogen kan lastes ned her.



Proudly powered by Weebly