:: Glendoick Gardens

 
     

Meny
     
 
 
 

 

 
     
 
Ny fotoside !
 
 
 

 

 

 

 

     
 

Verdens ledende Rhododendron-gartneri:
Glendoick gardens eies og drives av Kenneth og Peter Cox.


Salgskatalog kan bestilles fra:

Glendoick Gardens Ltd
Glencarse
Perth PH2 7NS
Skottland

E-post: orders@glendoick.com

hjemmeside: www.glendoick.com


Cox-familiens private plantesamling kan besøkes etter avtale.

Viktig: Kunder som besøker hagesenteret om sommeren, får ikke tilgang til å handle fra hele rhododendronutvalget. Mange av artene selges bare på postordre.


Jeg arbeidet sommeren 2000 i Glendoick Gardens. Fra dette oppholdet skrev jeg en artikkel som seinere sto i Norsk Hagetidens:


SOMMERJOBB I RHODODENDRONLAND
Av Ole Jonny Larsen

”Engelsk landskapsstil” er et begrep innen hagekunsten, og antallet kjente hager, parker og plantesamlinger på de britiske øyer er formidabelt. I Skottland har de spesialisert seg på å dyrke rhododendron. Familien Cox i Glendoick har dyrket og solgt disse plantene i tre generasjoner. Våren og sommeren 2000 forlot jeg kritt og kateter for fire ”sabbats-måneder” i Glendoick Gardens som vanlig planteskolearbeider. Selv om familien måtte være igjen i Norge, skulle det bli et rekreasjons- og studieopphold jeg ikke angret en dag på.

Etter et kvart hundreår som lærer i den norske grunnskolen var tida inne til å lære noe selv. At en rhodoman som meg skulle havne i Glendoick Gardens, kan ikke beskrives som annet enn en innertier. Tilbudet dukket opp tilfeldig, at jeg var eneste søker var tilfeldig og at min norske arbeidsgiver klarte å erstatte meg på kort varsel var vel også ”a piece of luck”. Kort sagt, denne gangen var det rett og slett min tur til å ha flaks.

Det skotske tilfellet

Grunnen til at skottene har lykkes så godt med å dyrke rhododendron, er det spesielle klimaet i landet, og da særlig på vestkysten. Kombinasjonen av golfstrømmilde vintrer med lite frost og store nedbørsmengder samt naturlig sur jord har vist seg å være perfekt for nettopp rhododendron. Ingen andre områder på kloden gir mulighet for å dyrke flere arter av disse vakre plantene utendørs, når en ser bort fra områdene der de vokser vilt i det fjerne Østen. Så har da også Skottland de ypperste samlingene som finnes med stort artsantall og berømte prakteksemplar som kan være over hundre år gamle.

Det skaper en merkelig og eksotisk stemning å spasere under ti meter høye rhododendrontrær med halvmeterstore blad og massive stammer, eller å se de kjempestore buskene om våren når de er dekket med blomsterstander på størrelse med håndballer. Og når vi tar med at eksotiske planter som trebregner og palmer også vokser og trives langs de skotske kystene, er vel det meste sagt om klimaforskjellene mellom Norge og Skottland. At sommeren var varm og tørr i Skottland i 2000, var heller ikke noe jeg klaget for; det skjønner alle som tør å tenke tilbake på samme sommer i Norge.


Cox-familien

Blant de som holder rhododendrontradisjonen ved like i dag er familien Cox i Glendoick, et knøttlite sted en time nord for Edinburgh. Her ligger en planteskole med kanskje verdens beste utvalg av rhododendronarter. De selger tusenvis av planter til det innenlandske markedet hvert år og er på den måten med på å opprettholde den skotske rhododendronkulturen. Mange planter går til eksport, både til Europa, USA, Japan og New Zealand. Norske samlere importerer planter fra Cox, men dessverre blir det i dyreste laget når sunnhetssertifikat, frakt og moms skal legges til katalogprisen, og det på toppen av rekordhøy pundkurs. De mest ihuga lar seg likevel ikke stoppe, simpelthen fordi det er bare Cox som kan tilby de sjeldneste artene.

I dag er det Kenneth Cox som driver planteskolen. Han er tredje generasjons rhododendronentusiast. Planteskolen ble startet på 50-tallet av Euan og Peter Cox, daværende far og sønn i et dynasti som hadde bygd opp en formue på import og salg av jute, eller sekkestrie som det kalles på norsk. Moderne materialer hadde etter hvert begynt å erstatte jute, og Euan Cox hadde nok av både penger og eventyrlyst til å prøve noe annet. Han dro på en reise til Burma bare for å se på naturen og studere sjeldne planter, og der ble interessen for rhododendron vakt. Sammen med sønnen Peter, som da hadde solid utdanning i hagebruk og planteskoledrift , begynte de å omskape familiegodsets vakre hageanlegg til produksjonsområder for rhododendron. Det var på høy tid, for på 50-tallet var allerede lønningene til arbeidsfolk blitt så høye at de ikke lenger hadde råd til å ha en armè av gartnere til å ta seg av prydhagen. Gradvis har springvann og rabatter forsvunnet og den gamle innmurte hagen (The Wall Garden) har blitt fylt opp med dyrkingsbenker og veksthus. Peter Cox har gått av med pensjon, men det er bare på papiret. Han arbeider åtte timer hver dag, sju dager i uka i hageanlegget med alt fra produksjon til luking. Lønn i vanlig forstand har han ikke, eneste drivkraft er en evigvarende, glødende interesse for rhododendron.

Far og sønn driver et stort foredlingsarbeid med rhododenron der målet hele tida er å utvikle krysninger som skal tilføre hagekulturen nye nytt, vakrere og bedre. De er opphavsmenn til mange av de mest kjente navnesortene som er i salg verden over, også her i Norge. Den lave gule og meget populære rhododendronsorten ’Curlew’ har sitt opphav i planteskolen i Glendoick. Navn som ’Arctic Tern’, ’Wombat’ og ’Ptarmigan’ er også kjente planter som er framkommet hos Peter og Kenneth Cox. De har for øvrig også gitt ut en serie bøker om nettopp denne plantegruppa, verk som er standardinventar i bokhyllene til verdens rhododendronentusiaster.


Ømme knær

Overgangen fra klasserommet til fulltidsjobb i veksthus og åker var stor. Våren var sur og kald og veksthusene var ikke oppvarmet. Det var nok dager da jeg savnet kaffeen på et varmt lærerværelse. Om ømme knær og sår rygg skal tilskrives uvant arbeid eller framskreden alder, får bli opp til andre å vurdere. Mye av arbeidet i en skotsk planteskole med tradisjonelle lave frilandsbed skjer på ”gamlemåten”, altså på alle fire, og sju og en halv time i den stillingen ville vel merkes hos de fleste, uansett alder.

Arbeidsdagene er lange i Skottland. Siden de tar tre pauser på til sammen halvannen time, måtte vi jobbe fra åtte om morgenen til fem om ettermiddagen. De skotske arbeiderne går hjem til lunsj, eller rettere middag. De spiser nemlig hovedmåltidet midt på dagen. Jeg nektet i det stille å innrette meg etter det og laget mine egne middager etter arbeidstid som vi er vant til. Andre skotske skikker var det lettere å lære seg å like. Jeg skulle hjerne hatt en pub med skotske priser i nabolaget!


Kina-syndromet

Landa i Himalaya-regionen og særlig Kina er rhododendronfolkets Mekka. Her vokser de aller fleste tempererte artene ville i naturen, og samlere har i over to hundre år trosset farer og slit for å oppleve og samle inn stadig nye planter. Peter og Kenneth Cox har i mange år arrangert ekspedisjoner til Kina for å samle planter og særlig frø. Tidligere gjorde politiske forhold dette svært vanskelig, men siden slutten av 80-tallet har også Kina åpnet grensene for utlendinger. Nå kan plantefolk tråle fjell og daler igjen på jakt etter sjeldenheter som så kan utprøves i europeiske og amerikanske hager. I visse kretser kan en nesten snakke om en slags Kina-feber. Peter Cox har vært 16 ganger i Kina, senest sist vår da han var der på et seks-ukers besøk. Sønnen Kenneth har også mange ekspedisjoner bak seg. Alle frø som samles inn blir til planter som så i neste omgang havner på salgslistene til Glendoick Gardens – med unntak av de som plantes ut i Cox-familiens egen samling. De har nemlig en av verdens absolutt mest rikholdige private samlinger av rhododendron. Størstedelen vokser på familiegodset, men de har også leid et område på den skotske vestkysten for å kunne utvide samlingen ytterligere i et enda gunstigere klima. De har gjennom åra introdusert flere ukjente arter, og hvert år har de nye godbiter i katalogen som ingen andre planteskoler har kunnet tilby før.

Ingen skotsk gjerrighet

 Etter arbeidstid hadde jeg hele Cox-samlingen til min disposisjon. Hagen er enorm etter norske forhold, vi snakker tross alt om at gammelt gods, og den er godt vedlikeholdt og merket. Utstyrt med rhododendronflora og notisbok hadde jeg mine private ”studietimer” der så lange dagslyset varte. Det fascinerende med å tilbringe å mange måneder i en og samme hage er at en får oppleve de fleste plantene i blomstring. Det var sammenhengende rhododendronblomstring fra jeg kom dit 14. april til jeg dro i begynnelsen av august. Den velkjente skotske gjerrigheten så jeg ellers lite til: Peter Cox ga meg fritt leide til å ta stiklinger av absolutt alt jeg ville før jeg dro hjem. Sjelden har uttrykket om at magen blir mett før øynene hatt større gyldighet. Det er jo grenser for hvor mange stiklinger en amatør kan håndtere i et lite veksthus.

 

 
     
   
 

Siste artikkel:

"Hybridisering i naturen "

   
 


Kontakt

Ole Jonny Larsen

Besøksadresse:

Bergeplass 12
6010 Ålesund

Telefon:
70 14 02 51 (p)
70 16 42 25 (a)

Telefax:
70 14 35 77 (a)

Epost:
Olejonnylarsen@
hotmail.com